Opatrunki z medycznym miodem Manuka
Opatrunki specjalistyczne zawierające medyczny miód Manuka posiadają silne działanie antybakteryjne. Dzięki swoim właściwościom osmotycznym wspomagają autolityczne oczyszczanie rany z tkanek martwiczych, redukują nieprzyjemny zapach, zapewniają optymalne środowisko nowym tkankom, co w efekcie wpływa na szybsze gojenie się rany.
Jako jedyni w Polsce, oferujemy produkty zawierające miód Manuka, które są WYROBAMI MEDYCZNYMI. Są one produkowane zgodnie z najwyższymi normami jakości, nie zawierają pyłków czy innych zanieczyszczeń mogących powodować alergie, posiadają znak CE. Opatrunki z miodem Manuka są stosowane i cenione w profesjonalnych klinikach oraz szpitalach w całej Europie.
Medyczny miód Manuka
Opatrunki, które w swoim składzie zawierają miód Manuka znajdują zastosowanie przede wszystkim w terapii ran przewlekłych takich jak owrzodzenia kończyn, zespół stopy cukrzycowej, jak również rany nowotworowe oraz po radioterapii, w przypadku ran zakażonych, charakteryzujących się dużym wysiękiem i nieprzyjemnym zapachem lub też zakażonych przez niektóre typy drobnoustrojów (Pseudomonas aeruginosa, beztlenowce, bakterie oporne na srebro).
Miód posiada szereg wyjątkowych właściwości mających zastosowanie w leczeniu ran. Przede wszystkim są to właściwości antybakteryjne, osmotyczne i bioaktywne, które mają wpływ na szybkie oczyszczanie i gojenie się rany.
Czynnikiem odpowiedzialnym za bakteriobójcze działanie miodu Manuka jest zawarty w nim enzym oksydazy glukozy. Enzym ten w trakcie rozrzedzania miodu wytwarza nadtlenek wodoru – znaną substancję o silnych właściwościach utleniających. Otrzymywane stężenia są bardzo niewielkie, wystarczające do skutecznej redukcji bakterii, ale bezpieczne dla zdrowych komórek.
Innym istotnym parametrem są właściwości osmotyczne miodu, które wpływają na przyspieszenie procesów autolizy martwicy, co wiąże się także ze zwiększoną aktywnością proteaz w środowisku rany.
Ponadto miód stymuluje wydzielanie cytokin z monocytów (początek normalnej sekwencji dającej początek aktywacji naprawiania tkanek), a także dostarcza witamin, minerałów, aminokwasów oraz cukry proste potrzebne w odbudowie tkanek.
Nie stwierdzono przeciwwskazań co do stosowania opatrunków u pacjentów z cukrzycą – nawet codzienne zmienianie opatrunku nie ma wpływu na poziom glikemii. Miód Manuka jako wyrób medyczny niezmiernie rzadko wywołuje uczulenia, ponieważ w procesie produkcji oczyszczany jest on z pyłków, które w znacznym stopniu są odpowiedzialne za reakcje alergizujące.
Na podstawie:
(1) Molan. P December 2001 Honey as a topical antibacterial agent for treatment of infected wounds.
(2) S Natarajan, D Williamson, J Grey, KG Harding and RA Cooper (2001) Healing of an MRSA-Colonized, hydroxyurea induced leg ulcer with Honey. Journal of Dermatological Treatment (2001) 12, 33-66
(3) Dunford C et al (2000) The use of honey in wound management. Nursing Standard, 15,11,63-68 November 2000
(4) Thomas P 1998 April 1998 Odour Absorbing Dressings: A comparative laboratory study.
CMH (Certified Manuka Honey) Certyfikowany miód Manuka
Wytwarzane przez Links Medical Products Inc. (LMP) materiały opatrunkowe zawierające certyfikowany miód manuka do zastosowań medycznych posiadają oznaczenie CMH poświadczające, że produkty takie są zgodne z odpowiednią i niezależnie potwierdzoną normą. Znak CMH stanowi wiarygodną gwarancję czystości oraz właściwego składu chemicznego.
Certyfikowana jakość
Symbol CMH® stanowi punkt odniesienia dla standardów praktyki branżowej. Zamieszczanie i nadużywanie terminu miód Manuka klasy medycznej sugeruje, że potrzebny jest sprawdzalny i niezawodny standard, aby potwierdzić czystość i skład chemiczny miodu Manuka wykorzystywanego w zastosowaniach medycznych po opuszczeniu Nowej Zelandii i przekształceniu go w produkt końcowy. Znak CMH® zapewnia pracownikom służby zdrowia, że produkty spełniają szereg rygorystycznych i spójnych wymagań dotyczących czystości i składu.
Definicja miodu Manuka
Autentyczny miód Manuka zbierany jest z uli przeznaczonych dla pszczół zbierających nektar z kwiatu krzewu Manuka (Leptospermum scoparium), występującego wyłącznie w Nowej Zelandii. Cechy takiego miodu zostały szczegółowo zdefiniowane w literaturze naukowej (P.C. Molan, Uniwersytet Waikato)2. Jego zastosowania medyczne są również dobrze udokumentowane w licznych badaniach i raportach
- Lu, J., Carter, D.A., Turnbull, L., Rosendale, D., Hedderley, D. et al. The Effect of New Zealand Kanuka, Manuka and Clover Honeys on Bacterial Growth Dynamics and Cellular Morphology Varies According to the Species. PLoS ONE 2013 13; 8(2):e55898.
- Seckam, A., Cooper, R. Understanding how honey impacts on wounds: an update on recent research findings. Wounds International, 2003, t. 4, nr 1.
- Hammond, E.N., Donkor, E.S. Antibacterial effect of Manuka honey on Clostridium difficile, BMC Research Notes, 2013, 6:188.
- Gethin, G.T., Cowman, S., Conroy, R.M. The impact of Manuka honey dressings on the surface pH of chronic wounds, International Wound Journal, czerwiec 2008; nr 5(2), ss. 185-94.
Współczynniki PA i MGO miodu manuka
Prawie wszystkie gatunki miodu zawierają pewną ilość nadtlenku wodoru, którego stężenie jest czasami mierzone i określane mianem aktywności nadtlenkowej (PA). Jednakże w przypadku wszystkich rodzajów miodu aktywność ta ma charakter krótkotrwały.
Miód manuka również zawiera nadtlenek wodoru, ale to, co odróżnia go od innych miodów jest obecność substancji niewystępujących w innych rodzajach miodu, a mianowicie metyloglioksalu (MGO) oraz dihydroksyacetonu (DHA).
Chociaż miód manuka może wykazywać pewną PA, to jego unikalny skład chemiczny jest wynikiem aktywności nienadtlenkowej (NPA) związanej z obecnością MGO.
Kilka słów o MGO i DHA
Wyniki najnowszych badań potwierdzają, że miód manuka pozyskiwany z nektaru Leptospermum scoparium zawiera znaczne ilości MGO. Udowodniono przy tym, że MGO i jego prekursor DHA są substancjami, które w największym stopniu odróżniają właściwości miodu manuka od właściwości innych rodzajów miodu.
- Atrott, J., Haberlau, S., Henle, T. Studies on the formation of methylglyoxal from dihydroxyacetone in Manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydrate Research, 1 listopada 2012; nr 361, ss. 7-11, doi:10.1016/j.carres.2012.07.025. Epub, 8 sierpnia 2012.
- Mavric, E., Wittmann, S., Barth, G., Henle, T., Identification and quantification of methylglyoxal as the dominant antibacterial constituent of Manuka (Leptospermum scoparium) honeys from New Zealand. Molecular Nutrition & Food Research, kwiecień 2008, nr 52(4), ss. 483-9.
- Adams, C.J., Manley-Harris, M., Molan, P.C. The origin of methylglyoxal in New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydrate Research, 26 maja 2009; nr 344(8), ss. 1050-3. doi: 10.1016/j.carres.2009.03.020. Epub 21 marca 2009.
- Atrott, J., Haberlau, S., Henle, T., Studies on the formation of methylglyoxal from dihydroxyacetone in Manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydrate Research, 1 listopada 2012; nr 361, ss. 7-11. Epub 8 sierpnia 2012.
Definicja miodu manuka do zastosowań medycznych (CMH)
Oznaczenie CMH gwarantuje specjalistom z zakresu medycyny, że produkty LMP stosowane w materiałach opatrunkowych spełniają restrykcyjne, stałe wymagania względem czystości i składu.
Aby zdefiniować normę dla miodu manuka do zastosowań medycznych, LMP utworzyło ściśle określony system metod i środków kontroli, do których zalicza się m. in. zgodność z powszechnie uznanymi normami GMP.
Testowanie Certyfikacyjne
Przed rozpoczęciem testowania przez LMP, miód Manuka jest poddawany dokładnym badaniom przez niezależne laboratorium brytyjskie posiadające atest ISO/IED 17025.
Uwaga: W większości krajów świata, ISO/IED 17025 jest normą, zgodność z którą poświadcza kompetencje techniczne danego laboratorium. W niemalże wszystkich przypadkach, dostawcy oraz organy regulacyjne nie przyjmują wyników badań od laboratoriów nie posiadających certyfikatu zgodności ISO/IED 17025.
Specyficzne testy użyte do badania używanego przez LMP miodu manuka do zastosowań medycznych pozwalają zweryfikować i potwierdzić czystość i skład tego produktu. Podstawę dla tych testów stanowią odnoszące się do definicji i ochrony miodu manuka dane i protokoły działania publikowane przez rząd Nowej Zelandii. Wyniki takich testów zostały również potwierdzone i opublikowane przez niezależne laboratorium nowozelandzkie wykonujące zlecenia dla branży pszczelarskiej w Nowej Zelandii.
Testy pozwalające zapewnić specjalistów zajmujących się leczeniem ran o właściwościach noszącego oznaczenie CMH miodu manuka do zastosowań medycznych obejmują również testy niezbędne do potwierdzenia jego pochodzenia. Należą do nich również pomiary poziomu metyloglioksalu (MGO) i dihydroksyacetonu (DHA) będącego prekursorem MGO.
Poziom antybakteryjnej NPA miodu jest poddawany pomiarom, a następnie porównywany z wynikami standardowego pomiaru aktywności biologicznej fenoli.
Działanie antybakteryjne miodu Manuka
O sile miodu Manuka przekonali się pasterze z Nowej Zelandii, którzy podając swoim krowom mało popularny wówczas miód z krzewów Manuka zauważyli, że krowy praktycznie nie chorują. Nie trzeba było długo czekać na doświadczenia naukowe, które potwierdziły korzystny wpływ miodu na ludzi
W 2008 roku przeprowadzono badania mające na celu wyjaśnić z jakich powodów miód Manuka ma tak pozytywny wpływ na organizm. Badania wykazały, że miód Manuka posiada bardzo wysokie stężenie MGO – methylglyoxalu, który działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antyoksydacyjnie, przeciwgrzybicznie oraz antyseptycznie.
Antybakteryjna aktywność miodu wiąże się głównie z działaniem nadtlenku wodoru, który powstaje pod wpływem zawartego w miodzie enzymu – oksydazy glukozy. Stężenie nadtlenku wodoru w miodzie wynosi około 1 mmol/l – jest to wartość tysiąckrotnie niższa w porównaniu ze stężeniem tego antyseptyku w wodzie utlenionej. Jednak nawet tak niskie stężenie ma działanie antyseptyczne, natomiast nie wywiera toksycznego działania na gojące się tkanki. Miody o różnym pochodzeniu różnią się zdolnością do produkowania nadtlenku wodoru. Jest to związane głównie z różną zawartością oksydazy glukozy.
Miód Manuka ma działanie bakteriobójcze nawet wobec tak opornych bakterii, jak metycylinooporne gronkowce (MRSA), pałeczka ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa) i wankomycyno oporne enterokoki. Innym czynnikiem wpływającym na antybakteryjne właściwości miodu Manuka jest jego niskie pH. Miód obniża odczyn pH rany, powoduje zakwaszenie jej środowiska, a takie warunki nie sprzyjają rozwojowi flory bakteryjnej.
Właściwości
Przyspieszenie procesów gojenia ran
Ze względu na swoje właściwości fizykochemiczne, miód spełnia kryteria wymagane od nowoczesnych opatrunków. Jako substancja półpłynna i lepka tworzy barierę między raną i środowiskiem zewnętrznym, chroniąc ranę przed zakażeniem przez drobnoustroje z zewnątrz. Miód Manuka zapewnia wilgotne środowisko w ranie, zapobiega hamowaniu procesów gojenia z powodu wysuszenia rany. Ze względu na swoje właściwości miód nie przywiera do rany, dzięki czemu zmiana opatrunku jest bezbolesna. Wielu badaczy zwróciło uwagę na oczyszczanie się ran pokrytych miodem i szybką demarkację martwych tkanek na skutek działania miodu Manuka. Przyspieszona autoliza martwicy powodowana jest zwiększeniem aktywności proteaz w środowisku rany, która zachodzi pod wpływem niskich stężeń nadtlenku wodoru generowanych przez enzymy zawarte w miodzie. Dodatkowo, liczne przeciwutleniacze korzystnie wpływają na pobudzenie procesów granulacji i ziarninowania. W miodzie można znaleźć ponadto sole mineralne zawierające potas, fosfor, magnez, wapń, mangan, cynk, żelazo oraz witaminy B1, B2, B6, B12, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotynę.
Efekt osmotyczny
Miód jako substancja o wysokiej osmolarności stymuluję dyfuzję płynów z tkanek zapobiegając maceracji brzegów rany i tworząc wilgotne środowisko potrzebne do prawidłowego gojenia się ran. Jednocześnie następuje efekt naturalnego mikrodrenownia – miód wypłukuje z głębszych warstw tkanek toksyny bakteryjne i zapobiega gromadzeniu się w nich aktywnych substancji, cytokin czy proteinaz.
Manuka jako reduktor przykrego zapachu ran
W przypadku ran o nieprzyjemnym zapachu, zastosowanie opatrunków z miodem wyraźnie ogranicza tę przykrą cechę. Jest to związane z tym, że bakterie wykorzystują jako źródło swojej energii, zamiast aminokwasów i peptydów (metabolizowanych do niemile pachnących merkaptanów i amin), zawarte w miodzie cukry proste – metabolizowane do kwasu mlekowego, który jest bezwonny.
Zastosowanie w leczeniu ran
Obecnie miód Manuka został uznany za jeden z podstawowych środków antyseptycznych (obok opatrunków ze związkami srebra, czy PVP-jodu).
Badania jednoznacznie wykazały, iż miód ten w porównaniu z innymi środkami odkażającymi jest skuteczny wobec wszystkich grup patogennych drobnoustrojów (bakterie Gram-dodatnie i ujemne, bakterie beztlenowe i grzyby). A ponadto, w odróżnieniu od np. opatrunków z chlorheksydyną i aktywnym srebrem, nie obserwuje się oporności bakterii na ten naturalnie występujący w przyrodzie antyseptyk.*
W profesjonalnym leczeniu ran stosuje się miody wytwarzane przez pszczoły z nektaru nowozelandzkiego krzewu Leptospermum scoparium (manuka bush) i australijskiego Leptospermum polygalifolium (jelly bush). To ciemny, gęsty i niezwykle aromatyczny miód, otrzymywany z kwiatów drzewa herbacianego nazywanego przez Maorysów – Manuka
Badania nad tym miodem prowadzone są na Uniwersytecie w Waikato. Wyjątkowa bioaktywność – niezwykłe działanie przeciwbakteryjne – uczyniła miód Manuka sławnym na cały świat.
- Tworzy barierę między raną i środowiskiem zewnętrznym.
- Zapewnia wilgotne środowisko w ranie.
- Zapobiega hamowaniu procesów gojenia z powodu wysuszenia rany (opatrunek pokryty miodem nie przywiera zbyt mocno do powierzchni rany i może być bezboleśnie zmieniony).
- Jako substancja o wysokiej osmolarności, odprowadza nadmiar wody, co zapobiega maceracji brzegów rany i nadmiernemu gromadzeniu się aktywnych substancji (cytokiny, proteinazy, toksyny bakteryjne) w środowisku rany.
- Redukuje nieprzyjemny zapach z rany.
* Simka M. ”Zastosowanie miodu w leczeniu ran”, Leczenie Ran 2006, 3(4), 127-129
Manuka IG
Mnuka IG jest to sterylny, nieprzywierający opatrunek siatkowy nasączony medycznym miodem Manuka (Leptospermum scoparium) oznaczony certyfikatem CMH (Certified Manuka Honey).
Wskazania
Opatrunki na rany MANUKA IG to sterylne, jednorazowe opatrunki przeznaczone do utrzymywania ran w środowisku wilgotnym. Opatrunki MANUKA IG mogą być stosowane bez recepty w przypadku:
• drobnych otarć
• drobnych zadrapań
• drobnych rozcięć
• drobnych, lekkich oparzeń
Pod nadzorem specjalisty posiadającego stosowną wiedzę medyczną, MANUKA IG jest wskazany w leczeniu:
• owrzodzeń nóg
• odleżyn
• oparzeń I i II stopnia (powierzchowne i niepełnej grubości naskórka)
• owrzodzeń stopy cukrzycowej
• ran chirurgicznych
• ran urazowych
Wilgotne środowisko rany umożliwia autolityczne oczyszczenie tkanki martwiczej
Sposób użycia
Wyjmij opatrunek z torebki. Usuń wkładki ochronne. Nałóż bezpośrednio na ranę, dowolną stroną do dołu i przykryj wybranym opatrunkiem wtórnym. Opatrunek MANUKA IG można przycinać na wymiar. W zależności od rodzaju tkanki w łożysku rany i poziomu wysięku, nałóż wybrany opatrunek wtórny.
Częstotliwość zmiany opatrunku
W zależności od wysięku z rany, otaczającego płynu śródmiąższowego, obrzęku i rodzaju opatrunku, procedura może wymagać codziennego stosowania. W przypadku ran z wysiękiem, miód zostanie rozcieńczony przez wysięk i wchłonięty przez opatrunek wtórny. Zastosuj ponownie w razie potrzeby. Nie stosować dłużej niż 30 dni.
Dostępne rozmiary
10×12,5 cm
Manuka IG MAX
Manuka IG MAX to sterylny, nieprzywierający opatrunek wykonany ze specjalnej siatki o otwartej strukturze nasączony 2x większą ilością medycznego miodu Manuka (Leptospermum scoparium) oznaczony certyfikatem CMH (Certified Manuka Honey).
Wskazania
Opatrunki na rany MANUKA IG MAX to sterylne, jednorazowe opatrunki przeznaczone do utrzymywania ran w środowisku wilgotnym. Opatrunki MANUKA IG MAX mogą być stosowane bez recepty w przypadku:
• drobnych otarć
• drobnych zadrapań
• drobnych rozcięć
• drobnych, lekkich oparzeń
Pod nadzorem specjalisty posiadającego stosowną wiedzę medyczną, MANUKA IG MAX jest wskazany w leczeniu:
• owrzodzeń nóg
• odleżyn
• oparzeń I i II stopnia (powierzchowne i niepełnej grubości naskórka)
• owrzodzeń stopy cukrzycowej
• ran chirurgicznych
• ran urazowych
Wilgotne środowisko rany umożliwia autolityczne oczyszczenie tkanki martwiczej
Sposób użycia
Wyjmij opatrunek z torebki. Usuń wkładki ochronne. Nałóż bezpośrednio na ranę, dowolną stroną do dołu i przykryj wybranym opatrunkiem wtórnym. Opatrunek MANUKA IG MAX można przycinać na wymiar. W zależności od rodzaju tkanki w łożysku rany i poziomu wysięku, nałóż wybrany opatrunek wtórny.
Częstotliwość zmiany opatrunku
W zależności od wysięku z rany, otaczającego płynu śródmiąższowego, obrzęku i rodzaju opatrunku, procedura może wymagać codziennego stosowania. W przypadku ran z wysiękiem, miód zostanie rozcieńczony przez wysięk i wchłonięty przez opatrunek wtórny. Zastosuj ponownie w razie potrzeby. Nie stosować dłużej niż 30 dni.
Dostępne rozmiary
10×12,5 cm
Manuka FILL
Sterylny medyczny miód Manuka (Leptospermum scoparium) w tubce oznaczony certyfikatem CMH (Certified Manuka Honey).
Wskazania
Wyrób na rany MANUKA FILL może być stosowany bez recepty w leczeniu:
• drobnych otarć
• drobnych zadrapań
• drobnych rozcięć
• drobnych, lekkich oparzeń
Pod nadzorem specjalisty posiadającego stosowną wiedzę medyczną, MANUKA FILL jest wskazany w leczeniu:
• owrzodzeń nóg
• odleżyn
• oparzeń I i II stopnia
• owrzodzeń stopy cukrzycowej
• ran chirurgicznych
• ran urazowych
Wyrób na rany MANUKA FILL utrzymuje ranę w środowisku wilgotnym. Środowisko takie umożliwia autolityczne oczyszczenie tkanki martwiczej.
Sposób użycia
1. Zdejmij nakrętkę, usuń plombę.
2. Nałóż wyrób bezpośrednio na ranę lub odpowiedni opatrunek pierwotny.
3. Przykryj odpowiednim opatrunkiem wtórnym.
Częstotliwość zmiany opatrunku
W zależności od wysięku z rany, otaczającego płynu śródmiąższowego, obrzęku i rodzaju opatrunku, procedura może wymagać codziennego zastosowania. W przypadku ran z wysiękiem, miód zostanie rozcieńczony przez wysięk i wchłonięty przez opatrunek wtórny. Zastosuj ponownie w razie potrzeby. Nie stosować dłużej niż 30 dni.
Dostępne rozmiary
tubka 14,2 g i tubka 42,5 g
Manuka FOAM AIR
Sterylny, nieprzywierający opatrunek piankowy nasączony na powierzchni medycznym miodem Manuka (Leptospermum scoparium) oznaczony certyfikatem CMH (Certified Manuka Honey).
Przeznaczenie
Opatrunki na rany MANUKA FOAM AIR to sterylne, jednorazowe opatrunki przeznaczone do utrzymywania ran w środowisku wilgotnym. Opatrunki MANUKA FOAM AIR mogą być stosowane bez recepty w przypadku:• drobnych otarć
• drobnych zadrapań
• drobnych rozcięć
• drobnych, lekkich oparzeń
Pod nadzorem specjalisty posiadającego stosowną wiedzę medyczną, MANUKA FOAM AIR jest wskazany w leczeniu:
• owrzodzeń nóg
• odleżyn
• oparzeń I i II stopnia (powierzchowne i niepełnej grubości naskórka)
• owrzodzeń stopy cukrzycowej
• ran chirurgicznych
• ran urazowych
Wilgotne środowisko rany umożliwia autolityczne oczyszczenie tkanki martwiczej.
Sposób użycia
Wyjmij opatrunek z torebki. Usuń wkładki ochronne. Nałóż bezpośrednio na ranę stroną wzoru plastra miodu do dołu i zabezpiecz plastrem lub opatrunkiem wtórnym. Opatrunek
MANUKA FOAM AIR można przycinać na wymiar.
Częstotliwość zmiany opatrunku
W zależności od wysięku z rany, otaczającego płynu śródmiąższowego, obrzęku i rodzaju opatrunku, procedura może wymagać codziennego stosowania. W przypadku ran z wysiękiem, miód zostanie rozcieńczony przez wysięk i wchłonięty przez opatrunek wtórny. Zastosuj ponownie w razie potrzeby. Nie stosować dłużej niż 30 dni.
Dostępne rozmiary
10×10 cm
Producent: Links Medical Products, Inc. 9249 Research Drive | Irvine, CA 92618 USA|
EC Rep.: Cost Saving Solutions Europe Ltd, Unit 35 Centre Block | Docklands Innovation Park | East Wall Road, Dublin, Irlandia D03 E086